Alternativ & Verde

Curry. De legume, desigur.

Leave a comment

 

DSC_3992

Îmi plac mult mâncărurile cu arome orientale, indiene, iar curry este unul dintre preferatele mele. Curry-ul pe care l-am făcut weekendul trecut cred că a fost unul dintre cele mai reușite de până acum, iar asta cred s-a datorat combinației și diversității de legume pe care le-am folosit și sosului picant și cremos.

În general, curry este numele dat mâncărurilor asiatice care conțin un amestec de condimente și sos. Denumirea era folosită de către coloniștii britanici din India pentru a descrie o serie de mâncăruri locale. Cuvântul curry derivă din “kari”  și înseamnă “sos” în limba tamilă. De fapt, acest  cuvânt este foarte puțin utilizat în India, unde se preferă denumiri locale, dintre care cea mai cunoscută este “massala”,  care înseamnă “amestec”. Condimentele folosite și cantitățile acestora variază, însă în general un curry conține turmeric, ghimbir, usturoi, ceapa, coriandru, chimion, cardamom, scorțișoară, semințe de muștar. Iar legumele care intră în joc, la fel, pot varia după placul fiecăruia, făcând din acest fel de măncare unul versatil și creativ.

De data aceasta am ales următoarele ingrediente:

  • 2 cepe
  • 3 ciuperci mari
  • ghimbir 2 cm, usturoi 4 caței
  • 1 ardei iute verde
  • 2 morcovi
  • 2 ardei kapia
  • conopidă, o bucată micuță
  • mazăre verde, cam o cană (congelată extrafină am folosit eu)
  • lapte de cocos, 1 conservă Blue Dragon
  • roșii decojite, 1 conservă
  • 1 lingură ulei de măsline
  • chimion, praf de curry, turmeric, garam masala, boia de ardei dulce, sare – câte o linguriță din fiecare, însă aici fiecare bucătar își face jocul lui, cu mai mult sau mai puțin din fiecare. Dacă sunteți mai ”timizi”, puteți începe cu o jumătate de linguriță și mai adăugați pe parcurs.
  • pătrunjel sau coriandru proaspăt, o legătură.

Procedăm așa: Legumele se toacă cuburi, nu foarte mărunt. Încingem un pic de ulei de măsline în tigaie și  adăugam condimentele: chimionul, praful de curry, turmericul, garam masala, ghimbirul tocat, care încălzite își vor elibera frumos aromele. Apoi vin în tigaie legumele în ordinea asta: ceapa și morcovii  sar în tigaie primii, peste câteva minute  adăugăm și ciupercile, împreună cu ardeii kapia. Legumele nu se călesc mult, mai degrabă se frig un pic, cât să se împrietenească unele cu altele.

Apoi se toarnă laptele de cocos și se amestecă ușor cu legumele, lăsându-le împreună la foc cam 5 minute, cât să se lege un sos nu foarte dens. Adaugăm și conopida desfăcută sau tăiată în buchețele mici de tot, o lăsăm alte 5 minute pe foc, după care adăugam mazărea verde și o lăsăm doar un pic, 2-3 minute. Roșiile decojite și tocate vin în completare și întregesc frumos sosul. Adăugam sarea și usturoiul tocat, ardeiul iute și mai lăsăm pe foc foarte puțin.

Stingem focul, presărăm din abundență pătrunjel sau coriandru proaspăt și lăsăm puțin să se odihnească  mâncarea înainte de a o servi simplă sau alături de orez fiert.

E simplu, aromat și gustos. Rămâne doar să aveți poftă.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s