Alternativ & Verde

Clătite cu căpșuni

Leave a comment

Hei. Au apărut căpșunile în piața, bănuiesc că știți asta deja. Mi-au făcut cu ochiul unele românești, nu foarte mari, însă foarte dulci, așa că am luat din belșug. Le-am mâncat (a se citi ”halit”, dar voi imaginați-vă că le-am mâncat delicat) proaspete, o  porție mai mult decât generoasă, însă tot mi-au mai rămas vreo două căni, așa că le-am lăsat în frigider. A doua zi cele rămase arătau cam palide și nu mai erau atât de oacheșe (probabil ca suferiseră în tăcere, un pic geloase pe suratele lor consumate ieri), așa că am zis să le resuscitez un pic.

Și ce-am făcut? Mai întâi clătite. Toată lumea probabil știe să le facă, pentru mine a fost un pic de provocare, pentru că le-am făcut fără ou, fără lapte și fără gluten (da, știu, prea mulți fără pentru unii, dar e mai bine așa :)) Clătitele astea ”fără” se fac și ele cu, și anume: făină fără gluten (Schar, în cazul meu, dar nu e musai), un pic de sare, un pic de vanilie, preferabil direct din păstaie, un pic de ulei de cocos (sau alt ulei vegetal) și apă. M-am gândit să folosesc de data asta aquafaba (apa în care au fiert leguminoase, bogată în proteine, dacă ești curios, poți citi mai multe aici ), pentru că o aveam la îndemână, a fost o idee bună. Ajutată de mixer, am făcut o compoziție asemănătoare cu smântâna și am început distracția – mie mi se pare distractiv să faci clătite, mai ales atunci când îți ies. Și când nu-ți ies e distractiv, dar nu pentru tine :). Ei, de data asta mi-au ieșit, decente. Și chiar de erau mai puțin decente, ceea ce va urma le-ar fi salvat. Și a urmat sosul de căpșuni. O parte din căpșuni le-am feliat, iar o parte le-am trimis în blender, împreună cu  două linguri de sirop de arțar (merge și alt îndulcitor, dar siropul de arțar e minunat când vine vorba de clătite) și conținutul unei alte păstăi de vanilie. Din câteva învârteli a ieșit un sos parfumat, colorat și absolut delicios. Vă mai zic un secret, dacă nu-l știți deja: combinația căpșuni + banane = love, așa că dacă vi se plictisește și vreo banană prin bucătărie, lăsați-o să se împrietenească cu sosul de căpșuni, vor fi fericite împreună.  Ce-a urmat, e lesne să vă imaginați: clătită – felii de căpșuni  – sos – clătită – felii de căpșuni – sos și tot așa .

Nu vă zic mai mult, dar a fost un final fericit, abia aștept data viitoare.

20160529_195432-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s