Alternativ & Verde

Arome de toamnă. Uleiuri esențiale.

Leave a comment

20161028_150932E din ce în ce mai toamnă și mai frig, iar pe mine mă pasionează din ce în ce mai mult uleiurile esențiale :). Mi se pare că acum, mai mult decât în celelalte anotimpuri, este momentul potrivit să le experimentăm și să ne răsfățam cu aromele lor. În afara faptului că acestea ne pot da o senzație de căldură, unele dintre ele au efect terapeutic și sunt foarte eficiente ca adjuvant în tratamentul răcelilor și al altor afecțiuni de sezon. În continuare voi enumera câteva din uleiurile esențiale potrivite pentru sezonul rece. Este o listă subiectivă, desigur, am ales uleiurile care mi se par mie potrivite și reconfortante pentru toamnă.

 • Scorțișoara (cinnamomum zeylanicum leaf) – cu mirosul său cald și intens, are proprietăți de încălzire, antivirale, antibacteriene, tonifiante.
 • Portocala dulce (citrus sinensis) – are un parfum înviorător, proaspăt, plin de optimism, echilibrează sistemul nervos, relaxant, favorizeză somnul.
 • Nucșoara (Myristica fragrans) – parfum oriental, dulceag are proprietăți calmante, este digestiv, are proprietăți expectorante, stimulante și anti-tumorale.
 • Cuișoarele (eugenia caryophyllus) – este un puternic ulei antibacterian și antiinfecțios, foarte util în caz de infecții ale cavității bucale, infecții virale, herpes. Bun împotriva durerii, stimulator general.
 • Cardamom (elettaria cardamomum) – aromă condimentată, orientală, are efect tonic general și digestiv, stimulator, încălzitor, afrodisiac
 • Eucaliptul (eucaliptus globulus) – este recunoscut pentru acțiunea pozitivă asupra aparatului respirator, minunat pentru inhalații. Este antimicrobian, expectorant și tonic, decongestionant nazal.
 • Ghimbir (ginger) – un ulei cald prin excelență, stimulator, foarte bun anti-inflamator, util în ameliorarea durerilor articulare, crampelor, a stărilor de greată; un binecunoscut afrodisiac și tonic general.

Voi menționa și câteva sfaturi importante pentru a vă bucura de uleiurile esențiale și pentru a le folosi în siguranță:

 • Folosiți ulei esențiale de calitate, obținute prin metode naturale, prin presare la rece sau distilare, nu prin metode chimice. Uleiurile de calitate au menționat pe etichete metoda de obținere, dacă nu este menționată, mai mult ca sigur sunt obținute prin metode chimice.
 • Uleiurile esențiale de calitate au întotdeauna menționată pe etichetă denumirea latină a plantei.
 • Uleiurile esențiale nu se pun niciodată direct în ochi, nas sau urechi.
 • Uleiurile esențiale nu se aplică direct pe piele decât după ce v-ați asigurat, dacă trebuie diluate sau nu.
 • Uleiurile esențiale nu se pun direct în apa de baie, pot provoca arsuri; se dizolvă mai întâi într-o bază ca sarea, mierea, bicarbonatul de sodiu.

Vă doresc să vă bucurați de aromele uleiurilor esențiale în această toamnă, pe lângă un ceai fierbinte, o muzică și o carte bună, alături de persoanele dragi vouă, desigur!

Surse informații: http://www.aromaweb.com, http://despreuleiuriesentiale.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s